Już w starożytności wiedzieli o bogactwie czarnych, drobnych ziarenek czarnuszki. Naukowcy znaleźli ją w grobie faraona Tutenchamona, a podobno i Kleopatra używała oleju z czarnuszki który, obok kąpieli w mleku, był jej sekretem młodości i pięknego wyglądu.
Nie bez powodu te małe ziarna nazywają „złotem faraonów”.
Czarnuszka powszechnie stosowana jest w kuchni Egipskiej oraz Indyjskiej, ale wkracza powoli wraz ze świadomością Polaków do naszej domów.
Współczesne badania uznały jej właściwości lecznicze, m.in. antybiotyczne, antywirusowe, przeciwgrzybiczne i antybakteryjne. Badania przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych na grupie uczestników, polegające na podawaniu dwa razy dziennie czarnuszki, potwierdziły wzrost liczby komórek odpornościowych aż o 72% oraz zwiększoną aktywność układu immunologicznego.
Szerokie zastosowanie oleju z czarnuszki pozwala na stwierdzenia że „leczy wszystko prócz śmierci” z którym to spotykamy się w książce „ Czarnuszka siewna w medycynie naturalnej” autorstwa Schleicher Peer, Saleh Mohamed .
Olej z czarnuszki stosujemy przy obniżonej odporności organizmu. Wspomaga on czynności trawienne, jest pomocny przy wzdęciach, nadkwasocie i nieświeżym oddechu. Działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo . Wspomaga prawidłowe działanie układu sercowo-naczyniowego, gdyż przeciwdziała odkładaniu się lipidów w naczyniach krwionośnych, poprawia krwioobieg oraz normalizuje ciśnienie tętnicze .Bierze udział w tworzeniu nowych komórek organizmu oraz w regeneracji organów. Oddziałuje na układ immunologiczny, wspomaga leczenie alergii ,pomocny w astmie, zapaleniu oskrzeli, kaszlu, katarze siennym, liszajach, łuszczycy, trądziku, bólach głowy, stawów i zębów. Olej z Czarnuszki doskonale się sprawdza w kuracjach przeciw pasożytom, szczególnie pomocny w leczeniu grzybic, przydatny przy podatności na infekcje oraz w stanach wyczerpania organizmu. Obniża poziom glukozy we krwi i zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów oraz zatorów.
Olej z czarnuszki „Oleje z Doliny „ tłoczony jest na zimno, w temperaturze nie przekraczającej 40 stopni, po czym trafia do lodówki w celu sedymentacji. Ze względu na krótki okres ważności tłoczony jest w większości pod zamówienie .
*Informacje dotyczące właściwości oraz działania oferowanych produktów zostały przygotowane na podstawie materiałów ogólnodostępnych.